Ami idén eddig történt.
Létrehoztam egy honlapot a szelídgesztenyéről:
Ezen elég sok mindent összeszedtem. Elküldtem egy pár kollégának, hogy szakmai szemmel nézzék át. Kíváncsian várom a visszajelzéseket.
A múlt hétvégén leszedtem az oltóvesszőket. Szerencsémre elég hosszú volt a tél, így nem kell sokáig tárolnom. Ez azért fontos, mert nincsen hűtőkamrám, így a hosszú tárolás alatt megindulhatnak a rügyek, ami igencsak hátrányosan érintené az eredést.
Sikerült beszereznem 3db Bouche de Betizac fajtájú csemetét. Ez az európai és a japán szelídgesztenyének a hibridje. Legfontosabb tulajdonsága, hogy nem érzékeny a kéregrákra. Ezen kívül kisebb koronát nevel, és a termése 80%-kal nagyobb, mint a magyar fajtáké. Most kiültetem, és megfigyelem, hogyan viselkedik a klímánkon. Ha jól, akkor elkezdem a szaporítását, hogy ne a méregdrága import oltványt kelljen megvenni. Nem is beszélve arról, hogy ez a magyar klímán nevelődik, nem a francia, olasz, vagy holland kiegyenlítetten, ezért sokkal inkább való magyar földben, mint azok.
Nem tudom, milyen időközönként fogok írni, de ha valami fontos történik, biztosan olvasható lesz itt.
Láng Attila